Om spillet

Hva er Kampen om Norge?

Den 9. April 1940 overfaller tyske stridskrefter et nøytralt og dårlig forberedt Norge. Felttoget i Norge er høyt spill, men Hitler har bestemt seg for å legge landet under jernhælen. Norske og allierte styrker mobiliserer og nekter å gi seg uten kamp. Klarer de å stanse det tyske stormløpet?

Dette er utgangspunktet for strategispillet Kampen om Norge, et spennende brettspill om den tyske invasjonen i 1940, som gir spillerne mulighet til å utøve historiekunnskap i praksis.

Tidenes første norske strategi-krigsspill er lekkert utført med naturtro brikker, realistiske spillekort og et detaljert kart.

Spillet er designet av Yngve Bækholt og Eivind Vetlesen, og ble utgitt våren 2012 på Vega Forlag.

Kampen om Norge er egnet for 2-3 spillere (lag) fra 12 år og oppover. Spillet har to ulike vanskelighetsgrader. Basisutgaven av reglene er rask og enkel å sette seg inn i, mens den avanserte utgaven er mer omfattende og tilbyr flere strategiske valgmuligheter.

 • Hver spiller påtar seg rollen som øverstkommanderende for de militære styrkene til Norge, de allierte eller Tyskland.
 • Ved hjelp av brikker, terninger og spillekort utkjemper spillerne en kamp seg imellom på brettet, der Norge og de allierte sammen må forsøke å stoppe Tysklands frammarsj på norsk jord og hindre at Tyskland okkuperer alle de viktige byene.
 • Spillerne må ta strategiske valg, forvalte ressursene på spillekortene, flytte sine bataljoner omkring på spillebrettet og kjempe mot motstanderen om landområdene.
 • Den som velger den smarteste strategien, har best sjanse til å vinne, men det hjelper også å være venn med terningene.

 

Spillesken inneholder:

 • Spillebrett
 • Regelhefte
 • Hefte med historisk info
 • 10 terninger
 • 50 spillebrikker
 • 112 spillekort (+6 blanke kort)
 • 22 «9. april-kort»
 • 36 skipskort
 • 35 hvite og 5 svarte sjetonger

 

Copyright © 2012 Yngve Bækholt, Eivind Vetlesen og Vega Forlag AS

ISBN 978-82-8211-226-0

 

Anmeldelser og omtaler

Anmeldelse av spillet på Boardgames in Blighty 29.09.13

Anmeldelse av spillet i Fortid 3/12 (historiestudentenes fagtidsskrift ved UiO)

Anmeldelse av spillet på papskubber.dk 12.06.14

Anmeldelse av spillet på brettspill.no 20.07.12
Anmeldelse av spillet på brettspill.no 16.06.12

Anmeldelse av spillet på BoardGameGeek 19.06.12

Omtale i VG 11.06.12

 

Sitater

Spill med klasse 

Vegas første spillutgivelse må sies å være å være et godt spill. Ja, det tar tid å komme inn i det for å få det hele til å gå 100 % etter reglene. Det er derfor desto mer givende når man endelig får det til, og seiersherren faktisk vet at han har vunnet på grunn av taktikk (og litt flaks?) […] Spillkortene gir spillet ekstra elementer av taktikk og uforutsigbarhet. Du vet aldri hva motstanderen kan finne på, og plutselig kan en situasjon du trodde du hadde kontroll på fort snu i motstanderens favør. Spillet blir da hektisk og gøy å spille. Ingen spill blir nøyaktig like, i motsetning til Axis and Allies, der de første rundene er kjedelig forutsigbare for spillere som har kommet igjennom spillet flere ganger.

Så dette spillet er bare å anbefale, kanskje også for skolen? 10.-klassinger skal tross alt i historie klare å ”finne døme på hendingar som har vore med på å forme dagens Noreg, og reflektere over korleis samfunnet kunne ha vorte dersom desse hendingane hadde utvikla seg annleis”. Det er kanskje mulig med dette spillet?

Martin Ellingsrud (Master i historie, UiO), Fortid 3/12, s. 81

 

Første konklusjon blir denne: Norske spill er en sjeldenhet, og dette er det mest ambisiøse jeg har vært borti. Og til tross for kompleksiteten, skal spillskaperne Eivind Vetlesen og Yngve Bækholt (Vega Forlag) ha ros for ekstremt klare og beskrivende regler – her har mange mye å lære!

Tarald Aano, spillskaper og redaktør, Stavanger Aftenblad 07.12.12

 

Jeg invitererede tre historieinteresserede til at spille Kampen om Norge, og de var vilde med det. De var alle enige om, at det var et spil, der var produceret med stor omhyggelighed og med kærlighed til historie og fortællingen om anden verdenskrig.

Helle Perrier, www.papskubber.dk 12.06.14

 

Begeistret

Nestkommanderende ved Forsvarets Museer oberstløytnant Stein W. Aasland er begeistret, og spillet vil bli solgt i Forsvarsmuseets utsalg på Akershus, i tillegg til i bokhandler og spillbutikker.

– Det er svært viktig at de som vokser opp, får kjennskap til historien, og dette spillet er en viktig introduksjon til de dramatiske og skjebnesvangre hendelsene i 1940, sier Aasland.

– Jeg har snakket med mange veteraner, og de er opptatt av å få formidlet sin historie – ikke minst hvilke militære muligheter vi hadde den gangen, om vi hadde utvist større beslutningskraft og mot. Dette spillet viser jo at ting kunne gått helt annerledes enn i virkeligheten, sier Aasland. Han håper at spillet kan bli en innfallsport til å lære mer om krigen i Norge.

Stein W. Aasland (Nestkommanderende ved Forsvarets Museer), VG 11.06.12

 

Kortversjon: Dette er enormt bra, løp og kjøp! […] Spillutviklerne bak Kampen om Norge har ikke bare klart å lage et solid strategispill med et unikt (og genialt!) kampsystem – de har også klart å fange den historiske atmosfæren knyttet til invasjonen på en fantastisk måte. […] Jeg har sluttet å spille noe annet – og vil nok holde på med dette i lang tid fremover. Det er så mye som er gjort riktig i dette spillet. Estetisk er det jo pent å se på, og at alle kort har faktiske krigs-foto, ofte med kort bildetekst, knytter spillet til historien på en god måte. Med i esken får man også en artikkel om invasjonen som gir en detaljert innføring i angrepet på Norge 9.april 1940. Leser du den får du styrket inntrykket av hvor mye utviklerne har fått med i et spill som flyter på et enkelt sett regler og genialt design med dybde. Hatten av!

Even S. Halvorsen, brettspill.no

 

Et supert spill, to vanskelighetsgrader, gode taktiske valg, gode komponenter, greie regler […] Et solid, men lett, spill som bør være i enhver spillhylle. Et basic game gjør det lettere for å komme inn, men man kan like godt starte med det avanserte spill. Man skal kjøpe spillet fordi det er veldig godt, at det er norsk er bare bonus. Vanskelighetsgrad er noe mere enn Risk, grunnet kortene, men ikke mye mere. Tenk Axis and Allies for vanskelighetsgraden, men ikke spillelengden. Det er mange taktiske muligheter. Anbefales

Daniel Courtemanche, boardgamegeek.com

 

A very sharp package.. Mounted board, slots in a tray for everything and they fit […] Again, congratulations on your fine game. We recommend it to all players and the English translated rules fulfilled their duty.

Jack Greene (Brettspilldesigner – designet Norway 1940)

 

Imponerende. Ikke bare er det spillbart, det er også mulig å gjøre det bra, og i tillegg er det laget i Norge. […] Mange flotte kort med forskjellige motiver fra krigen og kombinasjonen skip-tropper gjør det til et virkelig krigsspill. […] Spillet klarte å beseire meg i allefall, da jeg likte det godt!

Sveinmain, brettspill.no

 

[…] I have this earmarked as a great way to learn more about the history of Norway in addition to developing my language knowledge.

 David Nikelwww.lifeinnorway.net

 

Kampen om Norge anbefales på det sterkeste. Ikke nok med at det er et utrolig bra spill, men det fanger også den historiske følelsen.

Ywea, Yweas verden

1 kommentar på “Om spillet

 1. […] Det følger med norske spilleregler. Kampen om Norge utgitt på Veag forlag. Les mer om spillet her. Introduksjon til spillets basisregler, inkludert et eksempel på Tysklands første runde. Videoen […]

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.